UŽASAVAJUĆA ISTINA IZA FLAŠIRANE VODE: Više nikada nećete želeti da je pijete posle ovog teksta!

0

U SAD je voda počela da se flašira i prodaje još u 1767. Do sredine 19. veka, flaširana voda je postala veoma popularna i zbog toga što je navodno bila dobra za zdravlje i što su je povezivali s visokom klasom i stilom. Sredinom 20. veka je popularnost flaširane vode znatno opala zbog pojave modernih tehnika za hlorisanje vode, što je vodovodima omogućilo da ponude čistu i jeftinu vodu za piće.

Međutim, brend flaširane vode Perrier je 1977. lansirao veliku reklamnu kampanju koja je ribrendovala flaširanu vodu kao luksuzni proizvod. Od tada je prodaja flaširane vode postala ozbiljan biznis koji donosi milijarde. Ovo je dovelo do ogromnih problema na ekološkom i društveno-ekonomskom planu, tako da je krajnje vreme da se opametimo i stanemo na put ovom ludilu.

Evo 11 razloga zbog kojih više nikada ne bi trebalo da pijete flaširanu vodu!

Razlika u ceni

U Kaliforniji, gde vlada nestašica vode za piće, voda iz slavine košta oko desetine centa po galonu. Flaširana voda od 0,5 litara može da košta i do 3 dolara. To je razlika u ceni od 20000%. Veliki brendovi su uvideli potencijal ovoga i do sredine 90-ih, Coca-Cola i Pepsi su ušli na tržište sa svojim brendovima vode, Dasani i Aquafina.

2Voda ili proizvod

Potrošnja flaširane vode je u porastu. Ocenjuje se da će do 2017. u SAD flaširana voda u prodaji nadmašiti sokove, s obzirom da Amerikanci konzumiraju oko 300 boca po osobi godišnje. Ovaj uznemiravajući trend nastao je zbog toga što korporacije reklamiraju flaširanu vodu kao seksi, čisto, prirodno i moderno piće. Bez obzira na to koliko su reklame seksi i koliko tvrde da je flaširana voda zdrava, istina je da je voda – samo voda.

3Poguban uticaj na našu planetu

Da, flaše mogu da se recikliraju, ali 2005. je u SAD kupljeno oko 30 milijardi flaša vode, od kojih je reciklirano samo 12%. Ogromni deo flaša završi na deponijama. A ovo je samo vrh ledenog brega. Veliki troškovi goriva koje se koristi za crpljenje vode, transport po celom svetu i napajanje fabrika koje flaširaju vodu jesu nepotrebno zlo u zemljama koje imaju jeftinu vodu iz vodovoda.

4Nije toliko čista koliko mislite

Environmental Working Group je testirao 10 popularnih brendova flaširane vode i u proseku pronašao po 8 štetnih supstanci. Testovi su pronašli tragove koliform bakterija, kofeina, anelgetika acetaminofena, đubriva, rastvarača, hemikalija za pravljenje plastike i radioaktivni element stroncijum. Nivo štetnih supstanci bio je minimalan, ali iako su svi ovi brendovi zadovoljavali državne propise o bezbednosti konzumiranja, ovo istraživanje pokazalo je da flaširana voda nije čistija od vode iz slavine.

5Narušavanje ekosistema i izdana

Dok korporacije zarađuju milijarde, izvori koje eksploatišu počinju da presušuju. U Britanskoj Kolumbiji i Kanadi Nestlé flašira oko 300 miliona litara vode svake godine, i to besplatno. Zahvaljujući zastarelim zakonima, multinacionalna korporacija koja je najveći prodavac flaširane vode može da crpi vodu u neverovatnim količinama bez ikakvog troška.

U isto vreme, stanovnici Britanske Kolumbije pogođeni su teškom sušom kao i Kalifornija, i od njih se traži da budu što štedljiviji s vodom. Nestlé ističe da oni crpe izdane, a ne reke i jezera, ali izdani igraju značajnu ulogu u ekosistemu, pogotovo tokom sušnih perioda.